11 d’octubre del 2009

Un suculent 69 .

L' octubre de 1969 , tot just ara fa 40 anys , l' estat dels castells va evidenciar un salt important que capgiraria la història . Aquell octubre , va significar un important impuls cap als castells de 8 .. i els castells de 8 de gamma alta .

En anys anteriors, a partir del 1964 la Vella i Nens del Vendrell ja havien constituït aquella rivalitat a plaça que va propiciar importants registres castellers , i que es va mantindre durant uns quants anys a mitjans del s.XX.  Alhora van ser anys de dificultats,  on fins hi tot la Vella havia de suspendre els assajos durant unes setmanes per manca de gent , i fins hi tot aquesta colla havia renunciat a actuar a la diada de Sant Fèlix del 1968 ( aleshores Concurs de l' Anxaneta de Plata ) amb l' excusa de que era un dia laborable . Els Nens del Vendrell van acusar-los de no voler " perdre" en aquest altre enfrontament.

Però l'octubre del 69 , amb la Vella ja recuperada i amb molta feina d'assaig amb canalla nova i tronc , i "gràcies" a aquesta rivalitat amb els del Vendrell , encararien una temporada il·lusionant .El 3 de 8 seria l'objectiu a batre , però sense descartar altres estructures . Com el CINC DE VUIT . La Vella renúncia una altra vegada a Vilafranca , i anúncia aquest castell pel 12 d'octubre .


Aquell 12 d' octubre  a Vilafranca , la colla local i celebrant  la seva diada va aconseguir per primera vegada carregar un castell de 8 , el 4 de 8 , apropant-se d'aquesta manera a les colles de Valls i el Vendrell , just unes setmanes després de descarregar a Igualada la primera torre de 7 vilafranquina . 


Aquesta important construcció viscuda a la Plaça més castellera , es va convertir en un fet històric , i recordo l'anèctoda explicada per un mític casteller i pare de l'actual cap de colla vilafranquí . Van trucar a Valls , a un component de la colla Vella per donar notícia de tal esdeveniment : "Hem carregat el QUATRE DE VUIT  !!! " La resposta vallenca deixaria segurament muda aquella conversa telefònica en rebre una altre important notícia  protagonitzada per la colla Vella  ;  " Nosaltres hem carregat el CINC DE VUIT !!! " .

I així va ser , la Colla Vella va plantar-se a la plaça del Blat , amb un bagatge poc optimista per enfrontar el cinc. Tant sols un 3 de 8 carregat en els darrers 12 anys . Tanmateix , decidits , van tirar amunt el castell i va ser carregat , no sense polèmica , ja que amb un pom de dalt mermat , amb un dos de la torre abocat totalment, el seu acotxador ja tenia el peu esquerra clavat a la seva faixa i l'anxaneta va haver de col·locar el peu damunt de la cama d'aquest acotxador . .


Avui dia , hagués generat molt debat i controvèrsia i ni ells mateixos el donarien per bo si qualsevol colla el carregués així . Coses dels castells ... Pocs dies després , el 26 d'octubre  amb millor precissió , van tornar-lo a carregar en pròpia plaça , en la Diada de Santa Úrsula . (Cal esperar fins al 1981 , en la diada de Santa Úrsula per veure la catedral descarregada , a mans de la Joves dels Xiquets de Valls.) A més , van descarregar el primer 3 de 8 que s'anotava la Colla Vella  al  s. XX .  En tercera ronda , i tal i com s' havia anunciat  el 12 d'octubre , van intentar la TORRE DE VUIT AMB FOLRE . Un castell teòricament inferior al 5 de 8 ,  però que no s' intentava des de 1898 . El  dos de vuit , va caure després que l'anxaneta intentés fins a 3 ocasions encavalcar-se al xiquet que feia de dos , mal posicionat . Van acabar carregant el pilar de 6.

Fins aquell octubre del 1969 , és important saber que la millor actuació del segle XX , va ser realitzada per la Nova de Valls , quan va aconseguir carregar el 3 de 8 , i descarregar el 4 de 8 , torre de 7 , 3 de 7 per sota i 5 de 7 , aleshores es feien tants castells com volien i es trigaria encara a l'actuació convencional de les 3 rondes i pilars d'avui dia.  L' actuació de la Nova , va realitzar-se el 4 de setembre de 1934 .
Tornant al 1969 , concretament al 15 d' octubre,  amb els èxits recents de Vilafranca i Colla Vella , els Nens van conseguir batre la Nova . Ja que van assolir fer l'actuació més complerta del segle descarregant la torre de 7 , el 4 de 8 , el 3 de 8 i el pilar de 6 . Els del Vendrell , ja havien completat tots aquests castells , però no junts , i així van demostrar la capacitat d' una colla que es disputava l'hegemonia amb els vallencs.El 3 de 8 descarregat va significar el 2n del segle XX , també el segon d'aquesta colla , completat 18 anys enrera  ( la colla Vella com apunto més amunt el va fer per Sta Úrsula dies més tard el que fou el 3er que es descarregava al s. XX) . El pilar de 6 , ja l'havien completat per primera vegada el 21 de setembre d'aquell any , que fou el primer completat del segle, també . Mentre que el 4 de 8 i la torre de 7 l'havien aixecat en diverses ocasions , assolint-los amb més o menys sort , carregant o descarregant-ne per diferents places . Aquesta fou la millor actuació del segle XX , i fins al 1974 , tot i estrenar castells inèdits , quedaría intacta fins que la Vella completés el 4 , 3 i torre de 8 amb folre .  És curiós però , que fins al 1996 , no es tornaría a repetir aquesta actuació amb tots els castells descarregats per una mateixa colla , en aquesta ocasió , en una festa major de barri , el de Sant Julià a Vilafranca i a càrrec dels verds . Aquest suculent 1969 va acabar castellerament parlant amb la millor construcció del moment , un 23 de novembre . Aprofitaré l'aniversari d'aquella construcció per fer-ne esment .

CRONOLOGIA OCTUBRE 1969 DESTACADA A L'ARTICLE  :
12 d' octubre - 4 de 8 carregat pels Castellers de Vilafranca
12 d'octubre - (¿ primer? ) 5 de 8 carregat del s. XX per la Colla Vella dels X. de Valls
15 d'octubre - Millor actuació del s. XX del moment : 2 de 7 , i3d8, 4d8, 3d8, pd6 dels Nens del Vendrell.
29 d' octubre - 5 de 8 c , 3 de 8 , i2d8f , pd6c per la Colla Vella dels X. de Valls.

CASTELLS DE 8 ACONSEGUITS AQUELLA TEMPORADA : ( MAI S'HAVIEN FET TANTS FINS AL MOMENT EN EL S.XX )
Colla Vella : 5d8 (2c) , 3d8 (1d) 4d8 (1d)
Nens del Vendrell 3d8 (1d) 4d8 (3d+1c)
Castellers de Vilafranca : 4d8(1c)

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Felicitats per l'escrit. Juntament amb el de la revista Castells, una bona dosi d'història d'aquella part de l'any 1969.

Castells i rivalitat en estat pur!

Anònim ha dit...

Això és mentida!!! aquell 5de8 no estava carregat pq una aixecador no es va posar mai amb els dos peus sobre els dosos!!!!

El pirmer 5de8 del segle XX el va fer la JOVES al 79 i el primer descarregat tambe el va fer la JOVES l'any 1981.

Frikilandi ha dit...

anònim , no el va fer per sta Úrsula del mateix 69 la colla vella ?

Anònim ha dit...

Magnífic article friki, et deixo un complement a la teva pregunta al comentari sobre el 5 de la Joves.

http://www.lapinya.cat/viewtopic.php?f=7&t=1274

JGrau