30 de novembre del 2007

Resum temporada 2007- Acte de fe i superaració.


Cada temporada, apareixen colles que , lluny d'estancar-se en el seu paper, cerquen en alguns castells la manera de donar un pas definitiu per a créixer. El 2007, diverses formacions han esdevingut protagonistes de la temporada. A vegades, l'alçada dels castells ni la seva dificultat no son comparables a un castell de gamma alta , però el seu treball i tenacitat els permet superar les seves pròpies barreres i somiar. Algunes s'han quedat a mig camí, però l'esforç segurament es recompensarà per a futures temporades.


El quatre de nou amb folre més desitjat .Els capgrossos de Mataró, ténen en "la més castellera" una plaça talismà. Les darreres edicions de la diada de Tots Sants a Vilafranca esdevé cada cop més important no només per presenciar els castells de la colla amfitriona, sinó per comprobar també fins a on son capaços d'arribar els mataronins.Allà hi han realitzat algunes de les seves millors actuacions al llarg del seu historial . Enguany, tocava afrontar-se al primer 4d9 folrat després del fatal accident de les Santes del 2006 . No era un propòssit senzill, ni per el que implicava, ni per la dificultat d'aquesta estructura. Plantant cara al castell, el van descarregar davant les adversacions que va presentar i davant d'una plaça que va premiar atrevir-se a dos factors; L'emotivitat d'una banda, i la dificultat per una altre, que els significa el 4 de 9 amb folre, segurament , el més desitjat pel món casteller.



De petita crisi, a completar el 3d9f!Iniciar la temporada amb dubtes o ser dubtat, no ha de ser gens fàcil per a un cap de colla.Amb un clima plé de tensió, a vegades, el més encertat és presentar dimissions si s'escau. Això és el que va passar. Els Xiquets de Tarragona, anul·lant alguna actuació o veient com altres colles més modestes passaven pel seu davant, van haver de recórrer a l'urgència de l'antic cap de colla,Joan Sala, per a que aquest és fés càrrec en funcions, de la formació. I vet aquí que el que havia de ser més o menys una temporada de transició, s'ha convertit en una de les millors dels matalassers. Van treure suc dels seus castells en les actuacions d'estiu i van arribar en la seva festa major amb el propòsit de recuperar el 3d9 folrat. A la "nova" Santa Tecla ja van assaborir el gust de carregar un castell d'aquestes dimensions, i pocs dies més tard, es va completar del tot. Dos 3d9f que a més a més se l'hi afegiría un 5d8 descarregat de manera èpica a finals d'octubre.Des de 1999 que no completàven aquests dos grandíssims castells!

Cap als Castells de 9Amb la bona feina feta el 2006, aconseguint per primera vegada la torre de 8 amb folre (i descarregada en diverses ocasions el mateix any) els Castellers de Sants van iniciar el tram fort de la temporada apostant fort amb els castells de 8.Repetir els èxits del 3 i 4 de 8 i la torre de 8 amb folre formava part dels seus objectius -tasca gens fàcil- però en vista del bon domini del folre i la supèrbia amb els 3d8 aixecats, no s'ho van pensar dues vegades per somiar amb el castell de 9. Així els barcelonins van marcar-se al calendari l'1 de novembre com a data més important de la temporada. D'aquesta manera es desplaçaren a Vilafranca, al costat dels verds i capgrossos de Mataró, per atacar el 3 de 9. Llàstima que la canalla no van veure gaire clara aquella estructura que d'altre banda, semblava intacta.Sobretot al segon intent, on l'aixecadora va estar apunt de col·locar-se.Els Castellers de Sants han fet de totes maneres, una temporada excel.lent i l'any vinent s'espera dels barcelonins una collita exitosa, per la manera de treballar els castells i la serietat que han mostrat tot aquest any.



Folres a la terra ferma El 2007 s'estrenava cap de colla als Castellers de Lleida, amb la il·lusió de tornar a reeditar la seva millor actuació; 3d8,4d8,2d7. Una actuació que havien aconseguit a les darreries de les 2 temporades anteriors i en la mateixa data, Sant Miquel. Enguany, amb tècnica nova, un dels objectius era fer dels castells de 8 una costum. Així, calia treballar-los molt abans, i ja en les primeres actuacions, van completar la torre de 7, convertint-se en la segona colla que la descarregava aquesta temporada. A principis del mes de juny, ja van fer la primera temtativa de 3d8, un intent que va tot i no aconseguir-se, van demostrar tenir-lo a l'abast. Pocs dies després, van tornar-hi a Reus, i aquest cop si, assolien el seu castell de 8 més matiner de la seva història, mentre que la torre de 7 s'anava consolidant. A partir d'aqui la colla va agafar una dinàmica excel·lent , fent-se seva una actuació que en repetides ocasions han completat amb èxit: 3d8,2d7,5d7. El pas més important de la seva història arribaria al setembre, on a la plaça de la Paeria, van realitzar dos intents desmontats de torre de 8 amb folre, el primer que intentava una colla fora de les províncies de Barcelona i Tarragona. A destacar la primera temtativa, on l'acotxador va arribar a col·locar un peu, just abans que es manés la desmontada del castell. L'èxit més preuat d'aquesta colla va arribar el 10 de novembre, on després d'una diada amb molts intents desmotats, aconseguiren descarregar el pd6 que ja havien carregat per primera vegada al seu historial 3 setmanes enrere, a Tarragona. Menys sort han tingut però amb el 4d8, que només han carregat en una ocasió. El 2007 ha estat el millor dels seus 13 anys d'història, i amb tota aquesta feina, pot representar la col·locació de la primera pedra a un futur prometedor.



El 4 de 8 de Gràcia, Nens del Vendrell i el primer de Sant Cugat Els Castellers de Sant Cugat han estat l'única formació a assolir el seu primer castell de 8 del seu historial durant aquesta temporada. Va ser en pròpia plaça, on es va carregar. Els del vallés l'hi tenien moltes ganes, sobretot després de realitzar-ne un intent la passada temporada.D'aquesta manera s'afegien a les 19 colles que enguany com a mínim, també l'havien carregat. Iniciant una discreta temporada, els Castellers de la Vila de Gràcia han tancat aquest excercici amb un total de cinc 4d8 , i es que un cop agafada la confiança del primer, els Graciencs se l'han cregut possible i també han acabat el 2007 recuperant a darrera hora el 2d7 per partida doble. Una altre colla , els Nens del Vendrell, han fet història també gràcies als dos 4d8 completats , ja que feia 3 dècades que no aconseguien aquesta fita en una mateixa temporada. Els del baix penedès han planat en un camí còmode de castells de 7 de gamma alta (amb una desena de torres de 7) però una llenya a darrera hora no els ha permés probar sort amb el 3d8 que havien assajat amb bona feina.