15 de març del 2011

Sobre patrocinis , rumors i mentides .

Botella de Lagarto . 
Una notícia falsa obre un intens debat i polèmica que encén els llums d'alarma en el Món Casteller . D'aquest debat improvitzat  , que a mesura que passen les hores es va ramificant ,   em desperta l'atenció d'alguns que deriven cap a la dubtosa funcionalitat de la Coordinadora de Colles Castelleres en vers algunes accions i decisions sobre les acitivitats econòmiques a través de l'esponsorització de les colles , com és el cas d'avui . 
Es dona el cas que el proper 26 de març es celebra l'assemblea anual de la Coordinadora , entitat que es defineix com  una "entitat que va néixer l'any 1989 amb l'objectiu de vetllar pels interessos comuns de les colles castelleres, per fomentar el món casteller i, sobretot, per fer que els riscos inherents a l'activitat que duen a terme quedessin garantits sota la cobertura d'unes pòlisses adequades. "   . 
Davant els rumors que algunes colles  -suposadament els Verds també -  hagin rebut ofertes per publicitar les camises  i que els Castellers de Vilafranca s'ho poguessin hipotèticament plantejar , s'ha inclós en l'ordre del dia de l'assamblea de la Coordinadora , un punt en el que es vol prohibir l'ús de la publicitat de les camises de les colles. 

Avui , el diari El Punt , ha obert (suposadament de manera intencionada) aquest debat , basant-se dels rumors . 
Però asseguraven tenir informació a través d'una filtració , que els Castellers de Vilafranca portarien publicitat a la camisa . Aquest mitjà , que ahir a la tarda es posava en contacte amb els Verds , obvia que no hi ha cap oferta en ferm , en paraules del seu president , així com que a la passada Assamblea dels verds del mateix dissabte passat , ni es va arribar a tractar aquest punt . De qualsevol manera , el diari El Punt ha tirat pel dret titulant l'informació com a "fractura al món casteller..." , utilitzant i posant  al punt de mira dels Castellers de Vilafranca de manera absurda  .

Desmentit per part dels verds amb el seu comunicat , ha continuat la discussió sobre el paper de la Coordinadora .  
Fent un punt i a part d'aquestes discussions , desperta curiositat  un  ordre del dia  (a l'assamblea del proper 26 de març ) sobre l'acord per prohibir l'us de la propaganda a les camises . 
La Coordinadora , segons el diari El Punt , diu que existeix el convenciment que en l'assemblea el vot favorable a prohibir els emblemes propagandístics en la roba “guanyarà per golejada” . S'ha d'interpretar doncs , la pressió que fa aquesta entitat sobre les colles a través d'aquestes paraules per que s'aprovi " per golejada " ? .

Tornant a la qüestionable capacitat de decisió de la Coordinadora , molts castellers han expressat l'opinió de que només les colles haurien de tenir el poder sobre elles en el cas que vulguessin lluïr  publicitat la camisa .  Hi estic d'acord .
O a la plaça , de fet ja fa anys que algunes colles exposen  en les seves diades els diferents esponsors . Ho fan els Minyons de Terrassa  , ho fan els Castellers de Lleida (posant alguns exemples ) amb els seus patrocinadors , a la vegada que també es pengen els cartells de l'Estrella Damm, els patrocinador de les Colles Castelleres .  Aixi com també es pot veure a plaça el patrocini d'un supermercat  en la Trobada de Colles de l'Eix i no passa res . 

Salvant distàncies , i al cap i a la fi s'entén que és la imatge de les colles castelleres el que s'ha de preservar , quins punts no inclou a l'ordre del dia la Coordinadora ?  Diu res sobre els castellers/es que porten pegats a les camises, faixes o pantalons , per posar un exemple ,  en forma d'estalades o escuts que no ténen res a veure amb la seva colla ? Diu res sobre les paradetes que algunes colles munten a plaça per vendre els seus pins i encenedors ? Prohibeix el ball de la Polca al final de l'actuació ? Fan res per evitar els castellers que volen sortir a l'Apm ? Es fa res per evitar que hi hagi colles ( com el passat cap de setmana ) que surtin de plaça amb un 3de5carregat  o una Torre de 5 ? 

De necessitats al Món Casteller , més enllà de procurar per l'economia de les colles , sempre n'han existit , i penso que una de les preocupacions més importants ha de recaure precisament en el funcionament de la mateixa Coordinadora . El seu paper envers algunes regulacions i el poder de decisió sobre les colles . Convindria una renovació del que ha de ser i no ser aquesta entitat evitant d'aquesta manera ,  especulacions , rumors i acusacions directes a qualsevol Colla.

Aquí es pot llegir la notícia del punt , i alguns articles al voltant d'aquesta  : 
Com sempre , aquesta opinió és personal i no ha de representar l'opinió de cap Colla .





1 comentari:

Unknown ha dit...

no diguis res de les colles que surten amb castells de 5 carregats ,perk ells no tenen res de culpa de tota aquesta merda que esta sortin que bastant tenem de sobreviure e intentar de aixecar el vol per tornar aser una gran colla com eren

angel (poble sec)