9 de setembre de 2010

Feliç Sant Fèlix .

Quedava pendent fer al·lusions sobre la Diada de Sant Fèlix , dels 3 dies  de castells en general d' aquesta FestaMajor 2010 que s'ha saldat amb un balanç més que positiu .Un Sant Fèlix especial si parlem en primera persona motivat pel retorn amb camisa en aquesta Diada , 9 anys després de fer-ho per darrera vegada .
Escriure sobre una de les Diades més comentades i seguides ,  10 dies després té poc sentit , així que em quedaré amb algunes impressions , sensacions i records d' una Festa Major més que  satisfactòria i que es resumirà en aquests 3 darrers dies del mes d'agost 
.

29 d'agost , la vigília 

Minuts després de la tronada i instants abans d'aparèixer a plaça en la primera de les 3 actuacions , es descarreguen els dos castells de 8 bàsics amb l'agulla en cercavila . Primer va ser el 4de8 amb l'agulla , servit al punt per a l'endamà pujar-lo un pis més , més tard fou el torn del 3de8 amb l'agulla al Carrer de la Cort . Aquest castell també s'havia de presentar en la seva versió més alta pel dia 30 però la tècnica el va descartar vist com va anar la cosa 


Un cop plantats a plaça , Tripleta Màgica amb pilar de 7 amb folre per cloure el primer dia de castells .

30 d'agost , Sant Fèlix  .


Un retorn esperat  , després de 9 anys per fi hi assisteixo amb la camisa verda . Comencem el dia presenciant l'entrada a l'ofici , que per cert , cada any que passa hi assisteix més gent . Esmorzar profund ( jo que mai esmorzo per anar a fer castells , i va ser un d'aquells esmorzars que se surt de les recomanacions del Dr. Rosset amb els seu respectable i més adient menú basat amb fruites , cereals i sucs..) . Comencem bé el dia . 


Entrada a plaça amb un gran amic , vaig a buscar-lo expressament per compartir-ho des del carreró de Santa María, és un dels "culpables" d'haver tornat a la Colla . 
Primers 2 castells i l'intent del 3de10 ;  el 4 de 9 amb folre i agulla i el 5 de 9 amb folre es descarreguen , (el 5de9f és el castell de 9 número 500 de la colla ) el 3 de 10 torna a quedar en intent després de col·locar els sisens . Tinc l' oportunitat d'haver parat aquests 2 castells i l'intent del 3d10 a baixos , la felicitat gairebé és total , el retorn , ni somiat ! 
En el moment que els baixos ens agafem pel 5 de 9 amb folre , aixeco la mirada moments abans que entri l'agulla del meu rengle , i miro cap a un casteller que no porta la camisa verda , em dona ànims i contesto .  Des del balcó espero que m'hagi llegit els llavis . És una de les paraules més dites al llarg del dia , però no sempre amb el mateix significat ni amb la mateixa sinceritat...
Després de l'intent del 3de10 , segueix el camí amb la torre de 9 i el pilar de 8 . La torre es desfà , massa lenta , però aguanta suficientment per carregar-se . Llàstima !!! En canvi , el pilar de 8 , torna a completar-se com al Catllar , i Vilafranca el tornà  a veure completar , com en els vells i millors temps ! Havia de tornar el Fèlix perquè el tornéssim a descarregar??? :P
Fèlix i Xaio , els dos quarts dels pilars de 8 descarregats pels verds amb el monument fent d'agulla al mig dies abans de la Festa Major .

Sant Fèlix ha deixat un resultat més que brillant pels Castellers de Vilafranca , fent la millor actuació de l'any i dominant 3 construccions de moment , només al nostre abast  , i deixant al tinter completar la torre de 9 només carregada aquesta festa major ,  i el 3de10 .
 Als troncs però , i serveixi de reconeixement , l'absència de la Mireia Reina , lesionada des de Les Santes de Mataró . Aquesta jove veterana ha hagut de veure-ho des de la distància que separa el castell des de fora de la pinya , però amb la seguretat que en els propers Sant Fèlix tornarà a pendre'n part dels troncs de les millors construccions verdes . Molts ànims , Mireia !
Durant la processó del 30 , la Mireia es deixa pintar a la cara , part dels èxits en que ella hi ha dipositat tant d'esforç .31 d'agost , Sant Ramón .

Com en el dia 29 , la vigília , tampoc s'afluixa i el dia de Sant Ramón es tanquen els 3 dies de castells , prenent protagonista als "deures pendents" del dia 30 . Descarregar la Torre de 9 amb folre i manilles era un dels objectius però per indecisió de la canalla no va passar a produir-se l'intent. Tot i així , es van completar el 3 i 4 de 9 amb folre i el 4 de 8 amb l'agulla . Un altre cop , la festa major va dir adéu amb el pilar de 8 amb folre i manilles , just en el dia que es complien 15 anys de fer-ne el primer carregat i recuperar-lo del segle XIX  . L' espadat es va suar de valent , i va significar el tercer de la temporada , el tercer en només 10 dies de diferència . Enguany com ja era de preveure , el pilar resta més que consolidat , després de que la temporada passada s'hi estrenés l'aliniació actual . Un èxit més que va acompanyar les dos colles locals cap a la Rambla amb el Toc de Vermut de cloenda pel que fa als Castells d'aquesta FestaMajor de 2010.
Xicots , Falcons i Verds a través de les colles de la Festa Major dels Petits segueixen la tradició d'aixecar un castell conjunt com des del 1995 .


Èxit dels Xicots
D'altra banda , la feina feta tant el 29 i el 31 per part de l'altre colla local, els Xicots , va ser seguida intensament pel públic casteller , ja que gràcies als seus castells de vuit van certificar l'accés a la propera edició del Concurs de Tarragona  . Una Festa Major viscuda de manera especial pels de Cal Noi-Noi , amb la trista absència del recent desaparegut Lluís Barrera .
Amb el Lluís tenia el grat record de compartir el "càrrec" de caps de colla dels petits l'any 1995 , ell dels Xicots i jo, dels verds . Aquell dia ens vem conèixer en persona precisament per aquest motiu , quan vem decidir acostar la canalla d'ambdues colles i els falcons , en un mateix castell . Va ser espontani , decidit gairebé al moment però amb entusiasme , quan de seguida va acceptar la proposta d'un castell conjunt . 
 És doncs una satisfacció que cada 1 de setembre , el tradicional castell de germanor d'ambdues colles i els Falcons dibuixin a plaça una construcció cromada per les 3 camises arrel d'aquella Festa Major dels Petits , tot un orgull que per sempre esdevindrà un record imborrable  en el dia que vaig conèixer gairebé l'escut dels Xicots .
 Una abraçada allà on siguis !
Ho podria haver estat molt més , però la Festa Major i concretament el dia de Sant Fèlix va ser feliç .