23 de juny del 2010

Els Castellers de Vilafranca a Lavern

La primera ocasió on vaig tenir l'oportunitat de veure castells va ser a la Festa Major de Lavern , Subirats ,  el meu poble quasi natal , a mitjans dels anys 80 . Recordo perfectament els castells al poliesportiu , deuria ser l'any 85  . Allà va ser el primer cop que vaig " posar-me" a la pinya, amb gairebé 6 anys d'edat ,  en un castell on amb prou feines només arribava a l'alçada dels genolls d'algú posat a l'ultim cordó . És la única imatge que guardo en la memòria d'aquells primers castells  . Encara faltarien 5 anys per apuntar-m'hi a la colla i allò no va tenir res a veure , per cert  . 
A casa m' havien explicat  que la colla es va desplaçar pujada al remolc d'un camió del constructor Munné
 ( veí de Lavern i ara un dels patrocinadors de la Colla ) viatjant en el tram que va de l'esglèsia al centre del poble , carretera amunt més d' 1km en ple diumenge de Sant Pere . És a dir , gairebé emulant el primer viatge dels verds per a realitzar la primera actuació de la colla l'any 1948 a Sant Cugat Sesgarrigues . 

Instants abans , a la sortida d' ofici els Castellers de Vilafranca van descarregar l' únic castell de 8 que hem vist en aquest nucli subiratenc , aleshores comtant amb uns 300 habitants tirant llarg , i que queda immortalitzat en un pòster en commemoració del 75è aniversari de la nova esglèsia . A partir d'allà , els castells a Lavern no han prodigat massa , malahuradament . Fins aleshores tenia constància d'aquesta única visita verda , però gràcies a un amic me'n he assabentat que a mitjans dels anys 70 , també van actuar en una festa major , gràcies a unes fotografies fetes pel seu pare . Haurem d'esbrinar si aquestes no són les úniques visites dels  verds a Lavern , per simple curiositat .

En blanc i negre , els verds aixecant castells de 4 de 7 , torre de 6 i pilar de 5 , precissament a escassos 50 metres de casa .

Fotografies de Josep Capellades 

La Festa Major de Lavern es celebra aquest mateix cap de setmana , en honor al patró de Sant Pere . 
Visiteu Lavern a la viquipèdia aquí .