22 d’octubre del 2009

reportatge Castells al "30 minuts" 8/7/2001

SINOPSI

Durant la dècada dels 90 la tradició d'aixecar castells humans es va convertir en una autèntica moda que es va estendre per un munt de comarques on mai se n'havien fet. De la desena de colles castelleres que hi havia a finals dels anys 70, s'ha passat a les 61 que aquest any estan integrades en la Coordinadora de Colles Castelleres. L'expansió dels castells els ha portat fins a Mallorca i Perpinyà, i el nombre de persones que es dediquen a aquesta activitat s'ha multiplicat espectacularment.

La progressió geomètrica de les fites castelleres en aquests 10 anys ha provocat que cada temporada es batessin els rècords de l'anterior. L'any 2000 no va ser una excepció i els registres aconseguits per les colles, especialment les capdavanteres (Vella i Joves de Valls, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa), van polveritzar els del 1999. Només una dada: dels 9 castells de 9 pisos aconseguits durant l'any 1990, s'ha passat als 93 (més dos de 10 pisos) de l'any passat.

Malgrat aquestes xifres, els castells s'enfronten a un futur incert ja que el seu principal repte en aquests moments és mantenir aquest altíssim nivell, amb l'evidència que cada cop és més difícil fer anar als aficionats a la plaça per fer les necessàries "pinyes". Cada vegada més, els aficionats els agrada veure castells, i cada vegada menys participar-hi. A més, el nivell d'exigència dels promotors que contracten les colles capdavanteres per fer actuacions en les festes populars, fa que els castellers es vegin obligats a aixecar castells molt complicats des del principi d'una temporada que cada any és més i més llarga.

Per descobrir les arrels dels castells i comprovar l'estat de salut de les colles castelleres -com afronten el futur- un equip de "30 Minuts" ha elaborat aquest reportatge que tracte de retratar aquesta activitat, endèmica de Catalunya, que enguany commemora els dos-cents anys d'existència.