29 de setembre del 2009

SEGREstant l'informació ?


En l'anterior post , comentava l'aparent intenció d'un càmera de televisió de captar la imatge d'una noia estirada a terra i sent atesa pels serveis sanitaris després d' una llenya de 4 de 8 . Malgrat haver-me equivocat i disculpat poc després , m'entenc a mi mateix del perill que a vegades , els mitjans de comunicació influeixen en les redaccions de les seves notícies sobre un fet , en aquest cas , casteller . No fa massa , a Mataró , una de les 3 colles participants a la diada de les Santes , va patir una caiguda que va animar a una foto-periodista a aprofitar-se'n d'aquella escena , per que no , força freqüent . L' esbroncada que va rebre va ser important , i al dia següent un diari d'abast nacional va centrar la notícia en uns hipotètics "32 castellers ferits ", informació totalment falsa.
El pitjor d'una caiguda és veure un company/a estirat a terra i impressionar-te amb incertesa sobre el grau de la lesió . Que fem fora la gent que s'acosta sense cap intenció d'ajudar a la persona afectada és normal , i més quan els que envoltem no tenim idea de primers auxilis i molts , no son ni castellers ... Però el que mai hauríem de fer , és empaitar a aquesta gent que s'aprofita per captar el patiment recent d'un casteller quan es lesiona , perquè sobra fer-ho , sobren de la plaça els que pretenen fer-se els oportunistes del moment amb una lesió provocada per una caiguda . Per això , perquè és poc ètic , s'acostuma a ser "violent" quan es vol convidar a apagar estris o esborrar imatges , és un moment estrany , amb massa adrenalina i amb un estat nerviós reaccionariament alt , i més , si aquesta persona no ho accepta o no ho entén .

Tampoc és normal que un casteller sense cap càrrec de junta ni tècnica , vagi més enllà d' una lleugera esbroncada cap a una professional de la informació . Diumenge nerviosos ho estàvem tots , però excedir-se davant la representació municipal , i atacar personalment a una persona que està treballant va estar totalment fora de lloc . La càmera però , va ser advertida un parell de vegades , sí , i reincident amb la seva postura , també . No va entendre que, seguir gravant l'afectada després dels advertiments d' una persona destacada de la tècnica , ja passava a ser una situació massa desesperant i incòmode pel moment . No va fer cas dels avisos ...
Aquests lamentables fets es van traduir dilluns en una escarnissada repressió als Castellers de Lleida en la contraportada d' un diari local , propietari del mateix mitjà on treballa l' espavilada càmera de televisió protagonista. Us en "SEGRE-go" tal esment a la colla :
"
Un reduït grup de Castellers de Lleida , dos per ser concrets , va donar ahir mostres d'una mala educació i de pèssimes maneres que no ajuden gens a la promoció del col·lectiu . Una càmera de Lleida TV filmava quan un castell va fer llenya i una integrant , que per sort no es va fer res de greu, era atesa pels serveis mèdics . Esgrimint un presumpte pacte tàcit de no filmar les caigudes , que per cert , desconeixíem , es van dirigir de forma agressiva a la reportera i , pràcticament acorralant-la , la van obligar de males maneres a esborrar les imatges de la caiguda. Des d'aquí volem criticar aquests personatges i alhora agraïr la mediació de diversos regidors . A més , volem dir als pressumptes castellers que tenim prou ofici , classe i professionalitat per saber quines imatges hem d'emetre i podem emetre i quines no"



Desconec les paraules que es van dirigir cap a la noia que filmava , però demanar esborrar la caiguda, és totalment il·lògic . Mai s'ha demanat borrar cap caiguda . Per tant , no pot existir cap pacte tàcit de no grabar les caigudes , que faltaria més ! Un altre dubtós punt , és sobre quest ofici , classe i professionalitat que presumeix aquest rotatiu i empresa que , com deia , és propietària d'un canal local de Tv . En la tertúlia vespertina d'aquest canal , s' ha continuat atacant a la colla , i en les pàgines interiors de l'edició del diari d'ahir dilluns 28 de setembre , la seua classe , professionalitat i ofici , es va limitar a escriure 4 ratlles sobre l'actuació de Sant Miquel , 4 ratlles amb certa equivocació i amb l' il·lustració d'una foto del 4 de 8 d'una colla forànea . Dubto a més que aquest fou el "càstig" per la trifulga amb la càmera , i posaria la mà al foc que qui s'encarregà d' il.lustrar la notícia tant li fotia posar una colla o una altre , fos la colla local o qualsevol de les de fora .

L' ofici , professionalitat i classe d'aquest diari , a més , es contradiu amb una recent edició , donant protagonisme a una diada i una colla que realitzà "millor" actuació segons el criteri d'aquest mitjà de comunicació . Alguna cosa de l'estil d'aquesta agència . Ho va dir en la portada , pàgines interiors ( amb una espectacular fotografia per a la colla "guanyadora" i una tamany DNI per la colla que la va "superar" ) i va col·locar al capdamunt de tot a l'altre cap de colla de l'altra formació lleidatana en l' "ascensor" d'aquell dia . Estratègies comercials que es van veure molt de lluny ! Ón és l' informació que SEGREsteu ?

SEGREsteu la informació sobre les atencions i disculpes personals del cap de colla i la seva versió dels fets ? Per si fos poc , avui dimarts , el mateix mitjà de comunicació , a la contraportada continua atacant-provocant , tot col·locant al cap de colla a la darrera posició de "l'ascensor" d' avui . Fletxa vermella i cap avall . Lamentable .

No m' estranya res , quan després de 15 anys de colla castellera a la ciutat , no sou capaços ni tant sols associar un "mocador pirata" al mocador que forma part del nostre vestuari i , segurament , la peça de roba més popular de qualsevol colla . Almenys aquest dia , ens veu fer riure com en moltes altres ocasions : http://frikilandiverdusco.blogspot.com/2008/10/ricard-vies-pirata-o-casteller.html

Fa molt de temps que s' insisteix des de la colla la disposició i l'ajuda cap a la premsa local per el.laborar les informacions als seus mitjans , no només per ajudar a informar , sinó també formar als seus redactors per a que ells solets s'adaptin a la rutina d'allò que fem a plaça , i familiaritzar-se mínimament amb l'argot casteller i complementar el seu diari amb informació mínimament digna d'allò que també és lleidatà . No hem tingut gaires respostes amb "professionalitat , classe i ofici " .

4 comentaris:

Winston ha dit...

Nosaltres hem hagut de pactar amb el Diari (realment setmanari) local de Gràcia escriure nosaltres les cròniques.

En alguna ocasió haviem posat que el millor castell que haviem fet era el 5d7 i no deien res del 4d8, la resposta va ser "No val més un 5 que un 4???

Respecte els fotograf morbosos, recordo la Mercè de fa uns quans anys que hi havia un tio fent fotos dins de "L'Hospital de Campanya" que monta la Creu Roja dins de l'Ajuntament. Algunes persones li van dir "amablament" que marxes d'allà.

MIA ha dit...

Aquests sujetus, estan fent de les seves en tots els àmbits de la vida...lògicament pq és el q ven. Com més dramàtic sigui tot, millor per ells. Després es justifiquen dient q fan la seva feina i que la gent té dret a informar-se, etc, etc. Lamentable.

Anònim ha dit...

Frikilandi: tota la raó.
Des d'aqui el meu suport al Cap de Colla. No se si amb bones o males maneres, però va fer allò que calia i a qui no li agradi que s'hi posi fulles.

Lo_Fabre

Arnau ha dit...

A Tarragona va passar una cosa similar, hi havia gent fent fotos als ferits dins de l'ajuntament, i despres hi havia una senyora fent fotos a l'hospital de campanya, em vaig quedar flipan, més quan jo estava a l'hospital sent ates despres de caure el dia 20.

La veritat es que d'insensibles n'hi ha a tot arreu...