1 de setembre del 2009

Sant Fèlix , on va guanyar l' espectador .

Com a penedesenc , com a aficionat als Castellers de Vilafranca , sempre he defensat que les colles de fora ho entreguin tot amb les seves actuacions a Sant Fèlix . Clar que , com és d'esperar desitjo que la meva sigui la protagonista i la que faci millor actuació . Per això la de la Vella de Valls té una importància enorme i significativa (després de la fluixa actuació a La Bisbal) per haver set la que enguany , i meritòriament hagi completat ni més ni menys que les 4 construccions que van enlairar , amb 2 gammes extres incloses.
Em molesta i no comprenc però , aquelles persones que , hores després valorin la seva actuació com una autèntica repassada cap als Castellers de Vilafranca , els grans rivals a batre.
Repeteixo que tè molt de mèrit lo dels rosats , sobretot en tornar a completar la torre de 9 amb folre i manilles . Ha passat com amb el seu 1er 4 de 9 folrat i primer castell de 9 de la història , que ha calgut que passés gairebé una dècada per tornar-ho a repetir . Em pregunto la quantitat de torres de 9 que han completat els verds mentre ells eren incapaços de fer-ho des del concurs del 2000. " els hi han passat la mà per la cara " , "han fet la millor actuació de la diada " o d'altres frases , que tot i que podrien tenir el seu sentit , les trobo un pèl fora de lloc . Més quan els verds , ténen altres feines , com superar-se a ells mateixos , i per conseqüent , no arribar a completar les expectatives . O dit d'una altra manera (sense restar-li el mèrit de la Vella!) és més fàcil que surtis perjudicat intentant superar-te , que et vegis superat amb una actuació formada per 2 gammes extres + 2 castells de 9 bàsics. Fent d'advocat del diable , la Colla Vella va guanyar per que no contestava a grans construccions encara que uns no van ni assolir-se : 4d9ag, 3d10fm , 3d9agf.... Mentre que Vilafranca "perdía" descarregant el castell de gamma alta núm. 100 , amb un 4 de 9 amb forle i agulla que ves a saber quant fa que no el descarrega ningú més i que tothom veu fins hi tot normal que ells el completin . Els verds també es refeien amb el castell "reserva" , la poc valorada torre de 9 amb folre i manilles.
El temps , d'aqui a novembre , ja dirà qui pot oferir més del que ha fet fins avui durant aquesta temporada .
Tornant al principi , i evitant que el hooliganisme m'acabi de posseïr en excés , deia que les colles de fora han d'ajudar a que la diada de Sant Fèlix sigui un plaer màxim , complet i compartit . Per tant , felicitar a l'excel·lent actuació i plantejament dels de la Colla Vella . També als seus convilatants de la Joves , que han demostrat i demostren tenir la millor catedral del món casteller , i el duríssim esforç que significa aixecar-lo un pis més , i que va ser tota una llàstima no veure'l completat per segon any consecutiu a la plaça més castellera .
Els Minyons no van marxar pas fluixets , i van actuar més amb el cap que amb el cor , segurament. Primera tripleta màgica , la de tota la vida , que aixeca una colla enguany . Hores abans a Sitges van tenir problemes amb caigudes del 3 de 8 amb l'agulla i pilar de 7 amb folre . M'agradaría però , que els comentaris de la tarda durant el 30 d'agost al respecte d'aquesta colla no girin més al voltant de la típica frase : " i això que vénen de fer vacances" ...encara que tinguin els seus motius, però serà per que ells volen... .


En definitiva , pels castells que ja sabeu i que abastament se'n ha parlat , de guanyadors no n'hi va haver ni un ni dos , sinó els 15 mil espectadors que diuen que ompliem la plaça i voltants .
Altra qüestió és el que puguin dir alguns mitjans de comuniació a través d'unes justificants o injustificables maneres d'aguantar el seguidor a través del C33 . Que si per punts han guanyat uns o altres , cosa que irrita desmesuradament al company Ramón Codines . L' home va acusar durant la transmissió en directe per aquesta cadena que el Quarts de 9 "(...) només valora els castells descarregats (...) " quan precisament ell ha de saber que la seva formació es decantava per només valorar els castells descarregats... Parlava per ell o en representació de la seva colla ? per que després va afegir que : " Els castellers n'estem una mica fins als ous del programa aquest que feu a la tele " quins castellers ? tots ? tots som partíceps de la teva rajada o només tú ?Em preocupa encara més que les seves paraules , els "ídols" d'aquest senyor que van apareixent i aixecant opinions a favor que , com bé han de saber , segurament hagués estat més elegant dir-ho fóra d'antena o en tot cas , si hipotèticament li han preguntat per la qualitat del producte d'aquesta cadena .... o fixeu-vos amb el casteller que se l'enduu per darrera per tal de no continuar amb el seu esbarjo particular , o la cara de la pobra Anna Marín , que era qui l'entrevistava . Segur que aclarirà el succés , perque si ell parla així en nom dels castellers , a mi em sap molt de greu .

10 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi no

Anònim ha dit...

Au va Torreño, no dissimulis que el "hooliganisme" ja et té posseït des de fa massa anys. Les teves fòbies et poden, ho has de reconeixer (i això fa que tu, que ets el més rivalista i "comptapunts" per excel·lència, no vulguis ni acceptis donar per guanyadora la Vella, dient la perogrullada de que "ha guanyat el públic". Ja et val!)
Si per altra banda t'apartes una mica el filtre anti-malva dels ulls i intentes entendre en Codines (tu que t'has entretingut a fer el buidat del diàleg) veuràs que quan diu "només valoreu els castells descarregats" és responent al que li diu la Marín. Aquests comentaristes -que per cert, mai han parat un castell- només els interessa el que val cada castell, i en els seus quadres "tan-entenedors-per-a-tots-els-públics" no citen ni els intents que poden condicionar una actuació. Fixa't si són informatius!
Enric

ELOI ha dit...

Bon escrit, Josep.

El que has d'entendre és que en quant als CastellersdeVilafranca, cal diferenciar l'admiració que sentim tots per la seva "castellística" i la no tanta admiració que es pot sentir quan es veuen certes actituts de membres dels verds. I ull! Estic dient certes perque sé que la majoria manté un comportament exemplar i exquisit. Pero aquesta minoria encara es fa notar massa. És això el que provoca més alegria del que caldria en la resta de Món Casteller davant una "victòria" de la Vella.

Un exemple és el Pep Ribes retransmitint Sant Ramon i cridant JUSTÍCIA JUSTÍCIA. En aquesta "justícia" hi ha una menció implícita una mica hostil cap a una altra colla, com si aquesta hagués actuat en aquest sentit amb alevosia i nocturnitat. Això no ajuda. I ep! A mi el Pep Ribes m'agrada com ho fa, OK? Pero són tics que no ajuden.

Molt d'acord amb lo del Codines. Diumenge tarda crèia que era l'únic que pensava el mateix. Va tornant la cordura.

ELOI ha dit...

Per cert, FELICITAS, VERDUSCO!!!

Anònim ha dit...

Doncs jo estic totalment d'acord amb en Ramon Codinas. A veure si aquest sorprenent estirabot els fa obrir una mica els ulls i adonar-se de que mai s'havien aixecat tantes veus crítiques generalitzades envers un programa de castells (tant des dels sectors més puristes i tradicionals com des dels més innovadors, tant des dels crítics amb els rànquings com des dels seguidors dels mateixos, tant des de colles petites com des de les més grans, tant des d'historiadors com de cronistes, així com des dels afeccionats, etc).
Seria tan bo i tan productiu, i tan fàcil!, per al món casteller que en aquest tipus de programes i retransmissions es difonguéssin els valors positius dels castells, afegits naturalment a la seva espectacularitat i la seva bellesa plàstica (alerta, que volem ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat!!), i no com ara que l'únic que fan és fomentar el holiganisme, ..especialment els mitjans principals: TV3 i Catalunya Informació, als quals s'hi emmirallen altres petits mitjans.
Esperem que, almenys, tot això serveixi per fomentar un debat i una reflexió que ajudi a millorar la imatge, el coneixement i la difussió que fem del món casteller.
J.C.August

Òscar Serramià i Ricart ha dit...

Bravo!!! Bon post!

Em va alegrar molt retrobar-te a peu de plaça.

Salut company!

Òscar

Frikilandi ha dit...

Enric, m'ha agradat això de rivalista, pq no? ara... dir que sóc un comptapunts....t'equivoques. De fet , això de que va guanyar el públic , és una manera d'otorgar un guanyador a la diada , després de tant remombori amb precissament els punts i tipus de retransmissió que si t'has passat pel blog fa uns dies, m'hi mostrava en contra. Tens raó quan , de tant en tant, m'he d'apartar el filtre anti-malva dels ulls. Ja fa anys que ho he fet! :) Però continueu sense agradar-me , no vol dir que no us admiri. Salutacions, amic!

Eloi , ja et vaig dir la meva , sobre el papanatisme... Pressum del que puguis i fins que puguis! :P

Òscar , jo també vaig estar encantat d'haver "ajudat" a les pinyes vilafranquines, de debò que en tenia moltes ganes ! ens veure'm a Tarragona per allà sota, segur!

jc august ,
gràcies per passar-te pel blog , i has expressat la teva opinió , molt ben raonada, moltes gràcies!

ELOI ha dit...

Vinga, vaaaaa

No has notat que no he mencionat en cap moment els recents èxits de la meva colla?

PD: la cervesa merescudament guanyada JA FA UN TEMPS, me la pagaràs al xino de la Plaça de la Font el dia 20, doncs?

Anònim ha dit...

Doncs jo tinc molts dubtes sobre qui va "guanyar" a banda dels espectadors malalts com jo. Massa llarg tot plegat. Tret dels malalts de castells no hi ha qui ahunati aixó.
El que detector és que tants opinadors=tantes visions. Els Minyons defensen que tan sols es considerin els castells descarregats i ara surten que perquè no apareixen en un gràfic els intents. Per contra ningú compta que l'actuació dels verds, que hagués estat guanyadora carregant el pilar de 7, comptava amb un intent de 3 de 10 i un 3 de 9 amb el pilar. Mira't així, amb quatre rondes, no se si l'actuació de la Vella es millor que la dels de Vilafranca. Jo prefereixo fer el 4 de 9 amb el pilar i el 2 de 9 que no el 2 de 9 i el pilar de 8. Castlls de 9 bàsics a banda, un pels verds i dos per la Vella. O sigui que el 3 de 9 dels rosats es el castell que decanta la diada, perquè la Vella suma quatre castells i Vilafranca tres.

Frikilandi ha dit...

als anònims, podrieu deixar un nom! jejeje.