8 de maig del 2009

Un carro molt gros !

Foto cedida per Marc Gonzalez


Crec que no exagero si parlo del 8 de maig del 2009 com una de les dates del fet casteller més importants de la història més recent . Avui , una colla universitària , una d'aquestes colles que van sorgir fa gairebé una quinzena d'anys i que ningú apostava per ells , han fet història.

Aquestes colles van crear en el seu moment cert recel , ( a mi el primer ) han demostrat amb el pas dels anys la seva seriositat i han esdevingut una fàbrica de nous castellers , a la vegada , una "escola" de tecnificació que s'en ha beneficiat moltes colles , grans i/o petites . Alguns castellers han tingut sortida a la seva necessitat de formar part dels troncs per demostrar la seva vàlua i han obtingut una excel·lent recompensa a la seva colla de sempre . O al revés , alguns dels grans castellers que figuren a moltes colles, abans han estat castellers universitaris . Millor escola , no n'hi ha. A banda sobretot , de fer arribar el fet casteller al seu àmbit i passar-s'ho bé entre llibre i llibre .

I mentrestant, les colles universitàries han anat creixent , en especial atenció una : la dels Arreplegats de la Zona Universitària . Fins ara han estat capaços d'aixecar construccions de 7 , de la gamma alta de 7 : 4d7ag, 3d7ag, 5d7 ... fins que avui , han aconseguit superar de llarg el seu llistó realitzant una fita històrica .
Primer han aconseguit centrar l'atenció de molts aficionats que s' han deixat seduir pel cartell que tenien preparat per avui , i no han decebut . Aficionats , i mitjans de comunicació esperàvem contemplar castells coronats per "canalla" major de 18 anys , una espectativa com si es tractés d'una Diada important del calendari casteller tradicional ...
En primera ronda han completat ni més ni menys que el primer 3 de 7 aixecat per sota universitari, castell que servidor s' ha perdut per haver arribat tard a la cita . Tothom ha coincidit en la mateixa descripció : impecable , superb , tenint en comte les mides d'aquests castellers.

I després ? després han marevellat i sorprés a tothom ( a mi el primer ) , provant per primera vegada un castell de 8 , el 4 de 8. Quan els segons i terços l'han vist bé , la resta del castell ha sigut un llampec . Ràpidament han col·locat quarts i quints , i amb tot el pes a dalt , s' ha evidenciat el que tothom temia , que l'excés d'alçada i pes afegit al que correspon normalment ( i com a la resta de les seves consturccions ) complicaria aquest castell ... de 8 . Però la "canalla" sense maníes , ha apostat ferma en tot moment i sense pensar-s'ho l' han carregat finament . Aleshores , el castell molt tancat , sobretot de quarts en amunt (que crec jo que és el que feia més por) ha esdevingut el moment èpic i emocionant . Patint ells , i patint els que estavem allà , ha anat descarregant-se , fent-nos posar els pèls de punta com mai abans en 20 anys m'havia passat particularment a mi veient el castell d'una altre colla, l' èpica i els nervis que ens han fet passar ha esclatat tot d'una . Emocionat moment el que s' ha viscut fóra d'una "plaça també gens convencional" .

 
A més , han completat el 5 de 7 en tercera ronda , també de manera brillant (fins avui un dels seus sostres) i acabant amb 2 pilars de 5 simultànis.
Entre la gentada espectant , em quedo amb els testimonis de dos veteraníssims castellers de Vilafranca , a saber quants anys porten com a castellers entre els 2 ! Un d'ells, el Josep Miret ( pare dels germans Fèlix i David ) emplaçava aquest moment al que es va viure a l'Arboç , l'any 1932 , quan es carregà el 4 de 8 que després de tants anys es va recuperar . Tampoc el va veure , però ja de petit va sentir parlar d'aquell 28 d'agost del 1932 . Al seu costat, en Cisco Mallofré , el baix i mite vivent . Tampoc s'han volgut perdre aquest moment, ells , que avui , han tornat a repetir el que fa dècades era habitual i tan difícil a la vegada : Fer un grapat de kilòmetres per veure un 4 de 8 ( els de Lleida ens hem cascat 330km ) avui , més que Carro Gros dels castells.

Una pregunta final ....deixant a banda que els Arreplegats son joves però castellers molt experimentats en les seves colles , n' hi ha cap que hagi completat el 4 de 8 al primer intent ? S' haurà d'esbrinar.
Moltes felicitats Arreplegats!

1 comentari:

Joan ha dit...

Moltes felicitats Arreplegats!