19 de març del 2009

30 d'agost de 1970, Concurs de l'Anxaneta de Plata.


Arrel de l'últim post publicat, enllaçaré aquest escrit amb l'aclariment de quines foren aquelles colles que aixecaren un 4 de 7 de germanor. La veritat és que segurament algú podria treure'n més suc a l'hora de parlar d'actuacions com les que es van viure aquell dia. Ni jo sóc historiador, ni escriure és el meu fort, per això, entre altres coses, lamento l'innactivitat del blog del "castellscomentaris" , poca gent com ell ha tractat d'aquests temes al seu blog i és una llàstima que el tingui aturat. Reivindiquem la seva tornada!
Val la pena malgrat el pas dels anys, refrescar-nos la memòria i així entendre l'història castellera. De com van ser, com son i què serà dels castells. La sort però, és que tenim prou fons en els llibres , i desconec l'interés sobretot de la gent que fa poc que s'ha introduït en el món casteller per conèixer episodis com aquest. Tanmateix algún conegut blocaire m'emplaçava a consultar el "Món Casteller" qualificant-me d'heretge al saber que no estava a les meves mans. Té raó, és una heretgia no tenir aquesta magnífica obra ! Som-hi!

Foto: El Ton Oller pujant a terços del primitiu folre vendrellenc del pilar de 7.

EL CONCURS DE L'ANXANETA DE PLATA.

Vilafranca va celebrar en la seva festa major 4 concursos castellers anomenats "Anxaneta de Plata", esdevinguts els anys 1968-69-70 i 1971. Aquests concursos be substituïen els que uns anys abans van deixar de fer-se a Barcelona (Concurs de Can Jorba) i que van generar força polèmica, marcada i derivada per el gran moment de forma dels Nens del Vendrell i Vella de Valls, i la seva coneguda rivalitat. A Vilafranca, la Colla Vella es va negar a participar en aquestes edicions de l'Anxaneta de Plata, per desacord amb les puntuacions , o altres "excuses" com a que es celebraven un 30 d'agost (dia laborable) així que els del Vendrell tenien molts números de sortir-ne guanyadors incontestablement. Així va ser. Van guanyar totes les edicions, destacant-ne especialment la de 1970.
Aquell 30 d'agost, va arribar en un moment on Nens i Vella explotaven la seva rivalitat arribant a uns nivells insospitables. Exemple d'això va ser una pancarta lluïda en aquell Anxaneta de Plata i realitzada pels vendrellencs que hi deia que : "Son tant xiquets, xiquets, que ni es veuen" amb clara referència a la Vella. No en va, s'acusaven d'haver-se fet seus castells de dubtós conseguiment. Els del Baix Penedès no donaven per carregat el 5 de 8 polèmic dels rosats aixecat a Santa Úrsula del 69, per altre banda la Vella negava que els vendrellencs carreguèssin un pilar de 6 en pròpia plaça dos anys enrere, al 1967. Podeu llegir aqui aquesta polèmica.
Tornant a l'anxaneta de plata del 70, i mercès a algunes de les bases amb polèmica ( permetien aixecar castells de mateixa estructura i de diferents alçades o valorar més el pilar de 6 que el 3 o 5 de 8 , fet que avui dia sería totalment incomprensible ) els Nens del Vendrell van realitzar una actuació basada amb el pd6 carregat d'entrada, seguit del 4 de 8, Torre de 7 i un intent de 3 de 8 que arribaría després de carregar el pilar de 7 amb folre , el primer castell folrat aixecat a Vilafranca del Penedès al s.XX. Aquell fou el segon espadat de 7 carregat dels Nens, ja que l'havien completat al primer intent just el 23 de novembre de l'any anterior. Aquest important registre , sense ser-hi la Vella a plaça actuant, amb tot el "meneo" entre les 2 formacions fora de plaça (des del 67 que no actuaven junts) va celebrar-se un mes abans que les dos grans colles es trobessin per fi , cara a cara, en un altre concurs, el recuperat certàmen tarragoní, 14 anys inactiu i que va ser la re-òstia .
L'Anxaneta de plata del 70 hi van participar (i aqui tenim la resposta, o part d'ella) els Nens del Vendrell, La Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí (Vella i Nova de Tarragona fusionades i que seria una de les seves darreres actuacions) Minyons de l'Arboç , Castellers de Vilafranca i Castellers de Barcelona. Qui va intentar fer una mica d'ombra als vendrellencs van ser els mateixos verds, que carregarien el 4 de 8, que per primera vegada aixecaven un castell de 8 en un "Sant Fèlix" (aconseguien carregar el 4 de8 el mateix dia que la vella coronava el 5d8, és a dir, el 12 d'octubre del 1969) A més de completar la torre de 7 (feia un any que n'assolien la primera, a Igualada) i el 3 de 7. Mentre que pels Minyons de l'Arboç i la Nova de Sant Magí s'apuntaven la mateixa actuació, la clàssica de 7. (4D7,3D7,2D6 i pd5). I ens deixem una colla que també hi va participar, els Castellers de Barcelona, fundats l'any anterior i que van actuar sense entrar en concurs.
I qui apareix a la foto? doncs totes, excepte Barcelona. Així s'explica que , mirant de nou a la fotografía, a la rengla de l'esquerra hi ha el pilar de l'Arboç, a la dreta de la Nova de Sant Magí, d'esquena el Vendrell i de cara els verds i aquestes siguin les colles que integren aquest 4 de 7 de germanor. Immagino que a dossos la camisa vermella és del Vendrell, l'acotxador podria ser de l'Arboç ? També s'aprècia com Castellers de Barcelona en gran part s'ho miren des de fora . Més des de fora s'ho mirava la Colla Vella , bastant a les afores.

Tothom té birra pagada, ja només pel fet de llegir segons quines coses i aguantar aquestes frikades! Ara sí, publico aqui , i al seu lloc els comentaris que m'heu escrit.
El primer comentari, el va escriure el Markush

Caram nano! Si que fas pagar cara la birra! Espero que em convidis a una birra només perquè jo te'n convidi a unaltra ;P

Per mi que són la CVXV, colla jove de Tarragona, nens del Vendrell i Vilafranca. I l'any, podria ben bé ser el 1986 perquè als 60, 70 hagués estat massa "arriscat" fer un 4d7 de germanor... Però vaja, que npi!


Markush tio, ja farem igualment una birra i ens enfotarem del teu poc instint històrico-casteller , clar que no m'estranya tampoc...

El segon comentari, el del Filip :

L'any 1970
Castellers de Vilafranca
Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí
Nens del Vendrell
Minyons de l'Arboç
Castellers de Barcelona


Bé noi, no ens coneixem , però bé, bona resposta tot i que la darrera colla no surt a la foto. Has buscat bé! Ja farem la birra igualment, segur.

L'Eloi va ser el tercer en contestar:
Aquí està:
St. Fèlix 1970. Concurs "Anxaneta de Plata".
Participen Nens del Vendrell, Castellers de Vilafranca, Minyons de l'Arboç i Colla Nova de St. Magí. Són les colles que surten al castell de germanor.
Va actuar una altra colla fora de concurs: Castellers de Barcelona.
A mi m'agrada la cervesa Erdinger.

Ens veiem.


Quin crack! ara a veure si em dius tots els noms dels components del castell i et convido a l'erdinger aquesta. Que la venen, al Lidl? jajaja.GUANYADOR ABSOLUT.

I per últim , s'accepta com a resposta el que diu la Leyre:
doncs un dia fora de temps (o dos) no tinc ni idea de quina és l'altra colla en discòrdia tot i que la camisa em sembla lila?? (nova de sant magí? altafulla??) blava??? puf ni idea!
En fi tot aixó per aprofitar i FELICITAR-TE!!!! que passis un bon dia...Josep.


Per ser l'únia "xiqueta" en contestar, per tu, una, dos o 3 birres i les que calguin! jejeje! Merci per felicitar-me el Sant, no sabía que sapiguèssis el meu nom...Gràcies!
Quan dic única dona en contestar, no comto amb la Dra.Gemma , CUL-laboradora i còmplice d'aquest post. :P

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Aclareix que lo de CUL-laboradora és pq vam anar de cul cercant la resposta.


DAV/Gemma

ELOI ha dit...

Menys mal que ho has aclarit, Gemma. L'escena que m'imaginava no era precisament la d'una parella buscant consciençúdament unes dades en uns toms voluminosos...

Una rectificació. La Colla Nova de Sant Magí surt el 1951 dels Xiquets de Tarragona creats després de la Guerra Civil.

Una altra cosa. Components del 4d7 aquest. BAIXOS: Antoniu de l'Afeitagalls, Pere Txon, Enriquet i Anselmu. SEGONS............

LA CERVESA ERDINGER LA TROBARÀS AL CARREFOUR!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Això és el que ha dit ell... jo estava la mar de tranquileta navegant per les bases de dades online.

Reedita el post i fot-hi la O.

Frikilandi ha dit...

nO vull !xD

Xilef ha dit...

jeje, Si busques en el lloc correcte, es probable trobar el que busques ...

http://www.vilafranca.net/castells/

La birra pot ser despres de la diada castellera?? Bueno, ja parlarem d'això ...