18 de setembre del 2008

La "Robada" de la Trobada de les Colles de l'Eix.


Aquest article és simplement una opinió!!!!


L'origen

La trobada de les colles de l'eix ha arribat a la seva desena edició. L'origen d'aquesta actuació sorgeix arrel de la posada en marxa de la C-25 la carretera coneguda com Eix Transversal, inaugurada a finals del 1997. Tan simple com aquest vincle geogràfic de diverses colles entremig d'aquesta carretera va sorgir-ne l'idea d'organitzar una jornada castellera. Una trobada castellera "original" que no es pot comparar amb cap altre per que no existeix un model similar.

Salt, Manresa, Sagals i Lleida


L'eix transversal, té el seu punt de partida a Cervera (Lleida) i arriba fins a Riudellots de la Selva (Girona). L'explicació de la participació de la colla lleidatana pot justificar-se donat que l'A-2 de Lleida a Cervera s'engloba extra-oficialment en aquest eix transversal. Les altres 3 formacions, son els Marrecs de Salt, Sagals d'Osona i Tirallongues de Manresa . Aquestes colles s'intercanvien l'organització cada any i s'ocupen de la gestió d'aquesta diada quan els hi pertany la seu de la celebració, que enguany a caigut en mans dels Tirallongues de Manresa.

Segons diuen, s'alimenta de subvencions de la Generalitat


La Trobada, s'engloba tot un cap de setmana , que s'estira de dissabte a la tarda fins a diumenge després de l'actuació, que conclou amb un dinar. Entre els actes més habituals, i amb un programa gairebé calcat sigui on sigui la població que acull la trobada, s'hi troben els partits de futbol (que enguany han sigut mixtes, és a dir, equips formats per membres de les 4 colles barrejades) paral·lelament, i per cobrir satisfaccions per a tots els gustos i totes les edats dels castellers i castelleres, es realitzen des de jocs infantils, com rutes turístiques, concerts i sopar. A banda de la possibilitat d'acollir gratuïtament a aquells castellers vinguts de fora que ho desitgin.(al local de la colla organitzadora de torn o d'altres espais) A més al matí, es serveix l'esmorzar per els que han pernoctat, tot i que també és un servei per als que arriben diumenge, a l'hora programada, que si viatgen amb autocar que posa cada colla, normalment no hi son a temps. El pressupost per aquesta "trobada" (que desconec però que pot rondar tranquil·lament els 12 mil euros) l'assumeix si més no en gran part, la Generalitat de Catalunya. A banda dels diners dels patrocinadors que cada colla pugui aportar, entre ells mai falla sigui on sigui la colla organitzadora, una reconeguda cadena d'hipermercats catalana. Aquests però reparteixen un descompte especial pels castellers que hi han participat a canvi d'una compra superior d'un determinat grapadet d'euros, i de regal, un fuet! Atenció a la carta que acompanya el descompte, on apareix un castell d'una colla que res té a veure amb les esmentades....

Altres vies de subvenció.

Una altre de les vies de subvenció d'aquesta "trobada" és l'aportació particular de cadascú dels castellers que prenen part d'aquesta. Normalment justificada amb el regal d'una samarreta commemorativa i amb el color de la colla organitzadora. Enguany però, s'ha estampat un mocador casteller amb l'emblema de les Colles de l'Eix. Preu de la peça : "X" euros.

Cada colla fa el que vol

El preu d'aquest mocador varia en funció de cada colla . El casteller que s'ha rascat més la butxaca és el de Lleida, aportant 12 euros. A diferència del Sagal o Marrec , en funció dels 8 o 10 aproximadament. Segons la web dels organitzadors d'enguany, els Tirallongues de Manresa, aquest mocador i cito textualment serveix "
" Com a passaport per a les activitats de la tarda, el sopar, dormir als espais habilitats i esmorzar, caldrà portar el mocador creat especialment per la Trobada. Per accedir al dinar, és necessari portar la camisa de la colla."
A banda de tot això, aquest mocador especial, estava a la seva venda al preu de 3 euros a la mateixa plaça de l'exhibició castellera. Posem d'exemple què representa econòmicament aquest esdeveniment per una família castellera de Lleida amb 4 components majors de 12 anys, edat on es comptabilitza com a preu d'adult (no sé si en totes les colles) Dona un total de 48€ . Una "Trobada".

Aclareixo aquest punt, i sobretot segons la informació dels organitzadors, per aquelles colles que han informat que el mocador era del tot necessari per accedir al dinar, inclús si només s'assistía el diumenge a l'acte purament més important, la diada castellera. Prenguin nota. Sóc un dels "tontos" que va colar.

Per reflexionar

Cal donar continuïtat a la "Trobada de les Colles de l'Eix" ? Cal replantejar-se aquest model de Trobada? La majoria dels castellers que participen, estan satisfets d'aquesta Trobada? Cal esgotar o malbaratar recursos econòmics tan particulars com institucionals per a la celebració de la Trobada? Quants Castellers/eres d'altres colles no hi participen precisament pel cost per una diada que cada cop té menys sentit? Es pot ser més transparent amb els números ?

3 comentaris:

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

Bon post, Frikilandi.La polèmioca està servida.Saps que no vaig ser-hi,per tan agrairia que algú i donès més dades.
Potyser hi manca transpàrencia per part dels organitzadors actuals.

Anònim ha dit...

Els organitzadors actuals....... i els de sempre.
O Potser l´any passat no vareu pagar una samarreta a preu x i es va financiar tota la trobada q vareu organitzar vosaltres. Quina poca feina que teniu....

Anònim ha dit...

Ui anonim, em sembla que no has entés de que va l'escrit... no diu pas res dels organitzadors d'aquest any. Reflexionai.
Els més perjudicats hem sigut els Castellers de Lleida que hem pagat 12€ cadascú, diners que han anat a la nostra colla segons tinc entés.

L'any passat no hi va haver ni samarreta ni mocador ;)

Llambric