6 de novembre del 2011

Un Tots Sants per a la història

Amb la temporada dels Castellers de Vilafranca ja excel·lent fins aleshores  , arribava la diada de Tots Sants amb dos objectius claríssims ; el 3 de 10 amb folre i manilles i la Torre de 9 amb folre . Castells que van quedar pendents per Sant Fèlix, amb intents més aviat fluixos . Del 30 d'agost cap aquí però , els verds vem completar tota una sèrie d'actuacions grans - i només calia veure la reacció del dia següent- arribant a plantar tota la gamma de castells de 9 de gamma extra , des de Sant Ramón fins a Sitges . Tots, excepte els dos "monstres" que s'havien preparat a consciència amb l'objectiu de descarregar-los .


3de10
S'ataca en primera ronda , potser era la segona o tercera ocasió que els verds decidien encetar una diada així. Es desmunta amb terços i , més tard , el castell cau quan entraven els dossos. 
Segon intent, la sensació és que el primer pintava molt millor. Es defensa al tronc , quarts...quints l'han de treballar, però en el moment que des de la pinya se sent la cridòria de la plaça s'assenta un pèl i es carrega bé. A sota s'està molt còmode, i semblava tenir opcions, però el castell es rendeix i cau quan l'anxaneta ja baixava... És a més, el primer 3de10 en una diada de Tots Sants.










Torre de 9
Amb el cel tapat i la pluja amenaçant , la colla aposta per la torre de 9 amb folre seguint el programa anunciat . Pugen segons i terços però no està bé de mides , un pèl oberta, potser. Quan s'hi torna , comencen a caure gotes i la gent obre els seus paraigües, s'havien posat els terços o quarts però ara s'ha de baixar amb la pluja  més insistent . Aleshores passen 10 o 15 minuts d'incertesa fins que deixa de ploure . De seguida torna a dibuixar-se el peu i ara sí, tira amunt. 
La Torre va pujant amb serenitat, pis per pis . Amb gairebé tot , la torre serpenteja de mala manera, però un tronc hàbil aguanta insistent per a que l'anxaneta faci l'aleta . Es carrega però s'acaba el gas  , l'esforç titànic fet per terços i quarts obté la recompensa de veure's per segona vegada , la Torre de 9 amb folre carregada, el millor castell fet mai a la història. 


Cinc de nou
Amb la caiguda de la Torre que deixa una baixa important i es descarta el 4 de 9 sense folre , s'anuncia el 5 de 9 . Perfecte!! La millor reacció de la colla per tancar l'actuació . A Sitges es va batallar i molt per coronar-lo i ara era el moment per descarregar aquest castell imponent. Es desmonten dos peus , l'esquerra de la rengla queda oberta i s'ha d'arreglar . En aquest moment, passades 4 hores de l'actuació, alguns indesitjables xiulen les decisions dels verds . Però a la tercera tira amunt sense més opció i amb les correccions fetes. Amb 3 caigudes fins aleshores , peus desmontats i la pluja pel mig , el 5 es descarrega amb molt de coratge i treball del tronc . Va valdre la pena tot el que es va patir per descarregar-se el que a més, és el 10è 5de9 descarregat per la colla , igualant la colla que més n'havia descarragt fins aleshores! 



Pilar de 6 
Per la mateixa baixa de la torre , es descarta el pilar de 8 per tancar l'actuació i es dona pas a un pilar de 6 mig alternatiu , amb canvi a segon, terç i quarta . Treballadet fins l'aleta , el pilar cau entregirat sense possibilitats de salvar-se . Una llàstima perque aquests pilaners ja van demostrar la temporada passada que el saben fer , demostrat a Olot a les festes del Tura quan es va descarregar amb allò que es diu als castells de la solvència ..

Sants, Capgrossos i Xiquets .

Les colles convidades van fer un paper molt gran . Sants va recuperar el castell de 9 , el 3 de 9 amb folre carregat , a més del 5d8 i el 4d8 . La seva millor actuació fins al moment. A banda i banda de la plaça els de  Mataró i Tarragona igualen la seva actuació més completa del 2011, amb el 3 i 4 de 9 amb folre i la torre de 8 folrada pels primers, i per la tripleta màgica dels segons . Matalassers confirmen que són una de les grans sensacions de la temporada , culminant una gran campanya per actuar a Tots Sants i portar aquests castells. Els Xiquets no són tant xiquets i per primera vegada exporten els seus millors castells fora de casa , sent la primera colla tarragonina que els descarrega fora del seu territori provincial. Què grans! Felicitats a les 3 colles i una excepció pels Capgrossos que el dia abans, van esforçar-se fins a l'últim moment , per portar a casa la Torre de 9 amb folre i manilles , però que no va poder ser .



La UE Santboiana : FERRO al tercer temps !!
El club de rugby amb més solera a casa nostre ens va acompanyar en tots els castells dels verds , i d'altres d'algunes colles . Les movilitzacions que fan les colles per fer assajos massius van transformar-se en una germanor entre aquest club històric i la colla a plaça . Tota la col·laboració es deu gràcies a l'Arnau, jugador d'aquest club i membre de la colla . Jo a l'assaig del divendres vaig convèncer a un amic , i l'Arnau a més de mig centenar (o més) . Molt bon ambient entre gent de la plantilla de diferents categories, directius , entrenadors , aficionats... L'any que vé m'agradaria que també ens hi acompanyessin. Quedem per Sant Fèlix?   Aquí la melee a Cal Figarot durant el tercer temps . 

Fi de la temporada

S'acaba així una temporada , la darrera del David Miret com a cap de colla amb uns números impressionants i per primera vegada , assolint tota la categoria de castells de 9 de gamma extra , TOTA! De la torre de 9 amb folre i manilles de les Santes , passant pel pd8fm, 4d9ag, torre de 8 sense folre, 3d9ag, 4de9sf , 5 de 9f, i fins a Tots Sants amb el 3d10fm i td9f . Gairebé impossible de repetir .







Una anxaneta , 5 aletes . 
La Mariona és la mostra de quina categoria té la canalla dels Verds . Ella ha coronat aquesta extensa gamma de castells i a la Diada de Tots Sants, en una mateixa jornada , fa les 5 aletes del dia .S'ha de ser valenta i bona, molt bona . És la mateixa canalla que , després d'un intent de 3d10 va tornar a demanar un segon intent . Extensar la felicitació a l'equip que encoratja als més petits de la colla . 

Discurs del David a l'últim assaig 
Divendres passat , abans de l'actuació de dimarts , es palpava gran ambient i esperances de fer una gran diada a Tots Sants amb bones probes de tots els castells . Al finalitzar l'assaig, el cap de colla va encoratjar a tothom a anar a per totes , " diuen que  l'hem intentat 32 vegades , però si cal l'intentarem 32 vegades més !!" . Aquesta és l'actitud .

A l' " Amb T de Torre"

L'endemà de la diada de Tots Sants , el cap de colla David Miret , sots-cap de colla Toni Bach i el president Miquel Ferret , van atantsar-se a la tertúlia valorant l'actuació de la colla així com un balanç d'aquestes 4 darreres temporades al capdevant dels verds . Aquí podeu escoltar la tertúlia :