24 de novembre del 2007

Castellers de la Frontera, pisha!



Qui són aquesta gent? Camises del mateix color, faixa,pantalons blancs... El que desquadra una mica més, són les barretines, sí. I si us fixeu, el de l'esquerra de tot....(bé, a l'altre esquerra) porta una franja vermella i blanca als pantalons. És una cinta amb el logotip d'una caixa d'estalvis catalana. Son catalans?són castellers? geganters?castellers-geganters?no! aquests 4 nois són els "Castellers de la Frontera" ni més ni menys que una "chirigota" del carnaval de Càdis. Sense dubtes, un dels carnavals més coneguts de la geografia espanyola, i els més desenfadats encara si hi cap.Resulta que aquests nois van participar en l'edició dels carnavals d'enguany, presentats de castellers.Fins hi tot, d'una manera més seriosa van fer pedagogia dels castells. Les "chirigotas" son unes composicions poetico-satíriques que es canten en "coro" a la ciutat de Càdis. El dia del concurs de "chirigotas" és tant esperat per ells com per la majoria de nosaltres el de Tarragona! :) . En les seves lletres, a tall d'exemple hi figura el següent:
"Un gran castell hicimos que acojona
en el carmel , barrio de Barcelona.
A Ronaldinho quisimos llevar
y él acceptó por que es un buen "chavá".
Montamos el sistema ipso-facto
un piso , otro piso , er den medio y él más alto,
y de repente alli la gente to loca...
se metió un viaje er gachón ;
hundió el barrio con la boca!"
En aquest enllaç podeu comprobar com en un assaig, les seves "chirigotas" van carregades de sàtira amb bon humor. El nom d'aquesta gent "Castellers de la Frontera" vé precisament d'un poble de la província de Càdis anomenat "Castellar de la Frontera".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola soy de Cádi y muy buena la referencia a la chirigota. Espero que este año bajen por aquí todos ustedes, en el suelo o en castell, pero bajar que veries como os lo pasais y como os reís.

Un abrazo.